Od ziarenka do bochenka

Klasa 3a udała się do starej szczecińskiej piekarni na lekcję pieczenia chleba. Podczas zajęć poznaliśmy też bliżej zawód piekarza i cukiernika. Praca piekarza nie jest łatwa  i co nas zaskoczyło codziennie wymagająca matematycznych umiejętności. Dowiedzieliśmy się jakie są rodzaje mąki, co to jest mąka razowa, jakie są etapy produkcji chleba, z jakiej mąki jest najzdrowsze pieczywo. Mieliśmy okazję zobaczyć piekarnię od tzw. zaplecza – bardzo stary piec chlebowy oraz  urządzenia używane dawniej i dzisiaj do produkcji pieczywa. Każdy z nas własnoręcznie zrobił swój chlebek, który ,,powędrował’’ na domową kolację  i pyszną bardzo słodką babeczkę, którą zjedliśmy w mgnieniu oka na miejscu.

Wychowawca klasy 3a Katarzyna Borzycka

Udostępnij:

Facebook
Twitter